Rezervari Hoteluri
Tara:
Sortare dupa:
Ascendent Descendent
Ghid de calatorie la Paris
Home Ghid de calatorie la Paris
Europa
America de nord
Asia
Africa

Ghid de calatorie la Paris


Pregatirea calatoriei

Strada in Paris 1. Care este cea mai buna perioada pentru vizitarea Parisului?

Cele mai bune perioade pentru a vizita Parisul sunt primavara si toamna. Atunci vremea nu este foarte calda si aveti posibilitatea de a va recrea in parcurile si obiectivele turistice ale orasului. De asemenea, acestea sunt perioade ale anului mai putin aglomerate si aveti sanse mai mari de a gasi hoteluri disponible pentru tarife mai mici.

2. Unde ar trebui sa stati in Paris?

O alegere buna ar fi malul stang al Senei. Este o zona extrem de populara cu multe hoteluri, cafenele, restaurante si o viata de noapte efervescenta. Aici se gasesc printre multe altele Muzeul Luvru, Arcul de Triumf, Opera si Gara de Nord. Pentru a face economie, va recomandam sa nu stati in centru si sa folositi metroul care va poate duce in orice colt al orasului.

Click aici pentru a rezerva un hotel in Paris.

3. Aveti nevoie de pasaport si viza pentru a vizita Parisul?

Cetatenii Uniunii Europene nu au nevoie de viza pentru a intra in Franta daca nu stau mai mult de 3 luni. De asemenea, nu este necesar nici pasaportul ci doar cartea de identitate. In lipsa cartii de identitate pasaportul este necesar si obligatoriu.


Cum ajungeti la Paris

Gara de Nord

Asa cum spune si numele este situata in nordul orasului si este cea mai mare gara a Parisului, cu magazine, restaunante, chioscuri de ziare, etc. Chiar in centrul garii se afla un punct de informare turistica. Este foarte bine conectata de orice colt al Parisului prin metrou, autobuze sau taxiurile aliniate in fata.

Aeroportul Charles de Gaulle (CDG)

Este cel mai mare si mai important aeroport al Parisului. Aici aterizeaza majoritatea curselor aeriene internationale. Este situat la 23 km nord-est de centrul orasului si are 3 terminale intre care circula microbuze de transfer gratuite.

Aeroportul CDG este bine conectat cu orasul Paris. Trenurile RER, linia B au statie la Terminalul 1 si statie comuna cu trenurile TGV la terminalul 2 si ofera conexiune rapida cu Gara de Nord din Paris, Chatelet-les-Halles, St Michel, Luxembourg, Port Royal si Denfert-Rochereau cu conexiuni multiple pe parcurs cu metroul. Trenurile TGV si Thalys care au si ele statie in aeroport va pot duce catre o multitudine de destinatii din Paris sau din afara acestuia.

Trenuri in Paris Exista si cateva linii de autobuze care fac legatura intre aeroportul CDG si Paris: The Airport Connection (www.airport-connection.com) va transporta in centrul orasului in aprox. 75 minute insa locul ar trebui rezervat in avans (Tel: (01) 4365 5555). Roissybus deserveste toate cele 3 terminale si merge catre statia de metrou Place de l'Opera din Paris in aproximativ 60 minute. Noctilien este o line de noapte care leaga aeroportul cu orasul intre orele 00:30 si 05:30. Puteti, de asemenea, apela la autocarele Air France (www.cars-airfrance.com) care fac legatura intre Paris (Porte Maillot, Arc de Triomphe) si aeroporturi (terminalele 1 si 2).


Aeroportul Orly (ORY)

Este situat la 14 km sud fata de centrul orasului Paris si este al doilea aeroport ca importana si marime al orasului. De aici sunt operate cursele locale ale companiilor franceze si cateva curse internationale. Are doua terminale: Orly Sud, folosit in special pentru zborurile internationale si Orly Vest, folosit in special pentru curse locale. Transferul intre cele doua terminale este asigurat in mod gratuit.

Legatura cu orasul Paris este asigurata prin cateva linii de microbuze. Microbuzele EDP asigura legatura cu Gare d'Austerlitz de unde trenurile RER linia C va duc la St. Michel, Invalides si Porte Maillot. Microbuzele Orlyval asigura legatura cu statia Anthony pe linia B a trenurilor RER care beneficiaza de legaturi cu metroul catre Denfert-Rochereau, St Michel, Châtelet-les-Halles si aeroportul Charles de Gaulle. Autocarele Orlybus merg catre statia RER si metrou Place Denfert-Rochereau. Autocarele JetBus merg catre statia de metrou Villejuif-Louis Aragon.

Aeroportul Beauvais Tille (BVA)

Aeroport Este situat la 70 km nord-vest de Paris iar timpul de transfer intre aeroport si oras este de 70-90 minute. Sunt mai multe mijloace de transport care fac legatura intre Paris si aeroportul Beauvais Tille. Puteti sa luati un autobuz de la aeroport. Odata ajunsi in Paris tot va trebui sa luati un taxi sau metroul pentru ca autobuzul va lasa undeva la intrarea in oras. Mai multe informatii despre aeroport puteti gasi pe site-ul aeroportului: www.aeroportbeauvais.com.

Pe autostrada

Toate autostrazile care au ca destinatie finala Parisul ajung in final pe linia de centura a Parisului. De aici intrarile in oras sunt numeroase deci soferii este bine sa verifice o harta sau GPS-ul inainte de a intra.

Parcarea in Paris

Avenue Gustave Eiffel A gasi un loc de parcare in Paris poate insemna o aventura comparabila cu a gasi un loc de parcare in Bucuresti. Adesea parizienii exasperati isi parasesc masinile in locuri de parcare interzise riscand amenzi destul de mari. Va recomandam sa va lasati masina parcata in parcarea hotelului (daca exista), pe o strada mai putin circulata (daca aveti asa ceva la indemana) sau intr-una din parcarile mari cu plata unde beneficiati de o oarecare reducere daca va lasati masina mai multe zile.

Metroul in Paris

Metro Metroul din Paris este unul dintre cele mai rapide si confortabile mijloace de transport care se afla la indemana celor care viziteaza orasul. Este un simbol al Parisului si are o retea extrem de densa si omogena formata din 16 linii si 298 statii. Puteti calatori cu metroul aproape in orice colt al Parisului iar biletele se pot procura in orice statie. O harta a metroului din Paris puteti gasi aici. Daca sunteti interesat de o harta mult mai detaliata va rugam sa vizitati http://carto.metro.free.fr/cartes/metro-paris/.

 

Obiective turistice in Paris

1. Muzeul Luvru

Muzeul Luvru Este cel mai mare muzeu din lume si gazduieste una dintre cele mai mari colectii de arta si antichitati din lume. Luvrul detine peste 350.000 exponate inestimabile. Construit ca fortareata de regele Philippe-Auguste in 1190, a fost locuit pentru prima oara de Carol V (1364-1380). In secolul 16, Francois I il inlocuieste cu un palat in stil renascentist si inaugureaza colectia regala de arta cu 12 picturi italiene. In 1793, revolutionarii au permis accesul publicului. Ulterior, Napoleon a renovat Luvrul, transformandu-l in muzeu. Cele mai valoroase piese din Muzeul Luvru sunt: Venus din Milo, Mona Lisa a lui Leonardo, Piramida din sticla de la intrare, Caii lui Marly, Pluta Meduzei de Gericault, Victoria inaripata de la Samotrache, Dantelareasa lui Jan Vermeer, Sclavii de Michelangelo, Santurile medievale si Colonada lui Perrault.

Palatul Luvru se afla in centrul Parisului si cel mai usor puteti ajunge aici cu metroul pana la statia Palais Royal Musee du Louvre. Programul de vizitare: Luni si Marti inchis, Miercuri, Joi, Sambata si Duminica 9:00 - 18:00, Vineri 9:00 - 21:45. Taxa de intrare: 8.50 Eur, pret redus 6 Eur dupa ora 15:00 si Duminica; gratuit in prima Duminica a lunii. Mai multe informatii despre Muzeul Luvru puteti gasi pe site-ul muzeului: www.louvre.fr.

2. Muzeul d'Orsay

Muzeul d'Orsay Aceasta cladire este o fosta gara construita in 1900 cu ocazia Expozitiei Universale de la Paris si gazduieste o colectie deosebit de valoroasa de o variata gama artistica fiind creata intre anii 1848 si 1914. Cladirea a functionat ca si gara pana in anul 1939 cand a fost inchisa si a stat abandonata pana in 1962. A fost folosita pentru filmul lui Orson Welles, Judecata. Apoi a devenit teatru si sala de licitatie, iar pe la mijlocul anilor 70 s-a propus demolarea ei. In 1977, autoritatile Parisului au hotarat sa o transforme in muzeu iar in prezent este in proces de renovare. Cele mai importante atractii de aici sunt: Arhitectura cladirii, Picturile lui Van Gogh, Dejunul pe iarba si Olympia ale lui Edouard Manet, Nuferi albastri al lui Manet, Dansatoarele lui Degas, Jane Avril dansand al lui Toulouse-Lautrec, Dansand la Moulin de la Gallete, Frumoasa Angela de Paul Gauguin si cafeneaua Cafe de Hauteurs.

Muzeul d'Orsay este situat in centrul orasului, pe malul Senei, nu departe de Muzeul Luvru. Puteti ajunge cu metroul pana la statia Solferino sau cu trenurile RER pana la statia Musee d'Orsay. Programul de vizitare vara este: Luni inchis, Marti, Miercuri, Vineri, Sambata si Duminica 9:00 - 18:00, Joi 9:00 - 21:45. Programul de vizitare iarna: Luni inchis, Marti - Sambata 10:00 - 18:00, Duminica 9:00 - 18:00. Taxa de intrare este de 7.50 Eur si cu reducere la 5.50 Eur duminica. Mai multe informatii despre Muzeul d'Orsay puteti gasi pe site-ul muzeului: www.musee-orsay.fr

3. Turnul Eiffel

Turnul Eiffel Turnul Eiffel este o constructie din otel ridicata in zona Champs de Mars in imediata apropiere a malului Senei si poarta numele arhitectului care a realizat-o - Gustave Eiffel. In timp, a devenit o emblema a orasului Paris, este cel mai vizitat obiectiv turistic si una dintre cele mai cunoscute forme din lume.

Turnul Eiffel are o inaltime totala de 324 m adica aproximativ 81 de etaje ale unei cladiri normale, are o greutate de aproximativ 10100 tone iar constructia a fost terminata in anul 1889. Primul si cel de al doilea nivel sunt accesibile pe scari sau cu liftul in timp ce la nivelul al treilea se poate ajunge numai cu liftul. De pe platforma superioara se poate admira o priveliste absolut incantatoare a Parisului ce nu trebuie ratata de nici un turist.

Turnul are doua restaurante - Altitude 95 la primul nivel si unul mult mai scump si pretentios - Jules Verne la nivelul al doilea. Cel de al doilea este accesibil prin intermediul unui lift propriu. Pentru a ajunge la Turnul Eiffel mergeti cu metroul pana la una din statiile Bir-Hakeim, Trocadero sau Ecole Militaire, cu trenul RER pe linia C pana la statia Champs de Mars - Tour Eiffel sau cu unul dintre autobuzele 42, 69, 72, 82 sau 87. Pentru mai multe informatii utile despre orele de vizitare a Turnului Eiffel si pretul biletelor de intrare va invitam sa vizitati www.tour-eiffel.fr

4. Arcul de Triumf

Arcul de Triumf Nimeni nu poate trece prin Paris fara a vedea celebrul Arc de Triumf construit in Piata Charles de Gaulle, la capatul vestic al bulevardului Champs-Elysees. Arcul a fost construit in onoarea eroilor luptatori francezi si adaposteste si Mormantul Soldatului Necunoscut.

Conceput de arhitectul Jean Chalgrin in 1806 dupa victoria lui Napoleon I de la Austerlitz, monumentul are o inaltime de 51 metri si o latime de 45 metri fiind al doilea arc ca marime din lume dupa unul putin mai mare construit in Coreea. Taxa de intrare este de 8 Eur/persoana.

Click aici pentru a rezerva un hotel in Paris.

5. Catedrala Notre-Dame

Catedrala Notre-Dame de Paris construita in partea estica a Ile de la Cite reprezinta unul dintre cele mai desavarsite monumente ale arhitecturii Gotice Franceze. In prezent functioneaza ca si catedrala Romano-Catolica si sediu al Arhiepiscopului Parisului. A fost salvata de la distrugere si restaurata de catre Viollet-le-Duc - unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti francezi.

Catedrala Notre Dame Dupa ce Papa Alexandru al III-lea a pus piatra de temelie in anul 1163, in timpul regelui Louis al VII-lea, mai multe generatii de muncitori au lucrat timp de 170 ani pentru a realiza maretul proiect al Episcopului Maurice de Sully. In timpul Revolutiei Franceze, in 1793, catedrala a fost masiv deteriorata insa a fost ulterior restaurata intre anii 1841 si 1864 de arhitectii Francezi Jean-Baptiste-Antoine Lassus si Eugene Viollet-le-Duc.

Catedrala Notre-Dame adaposteste in prezent cea mai mare orga din Franta si puteti vizita doar o parte limitata a interiorului, dar chiar si asa merita vizitata pentru a vedea incantatoarele ferestre circulare din nava. Platind o taxa puteti urca in varful turnurilor pentru a admira panorama orasului. Puteti ajunge le catedrala cu metroul pana la statia Cite sau Maubert sau cu RER pana la statia St Michel. Adresa: 6 Place du Parvis-de-Notre Dame 75004, Tel: +33 (0)1-4234-5610. Deschis zilnic 9.30 - 19.30. Taxa de intrare: 7 Eur cu reducere la 4.5 Eur pentru tineri pana in 25 ani. va invitam sa vizitati www.cathedraledeparis.com.

6. Biserica Sacre-Coeur

Biserica Sacre-Coeur Cu multitudinea de domuri, vizibila cu mult din afara Parisului, Biserica Sacre-Coeur de pe colina Montmartre se inalta spre cer mai degraba precum un Palat Oriental decat ca o biserica. A fost construita in onoarea celor 58.000 soldati francezi morti in timpul razboiului franco-prusac intre 1870 si 1871. Lucrarile au durat 46 ani si s-au finalizat in anul 1923. Desi interiorul este mai putin impresionant decat al altor biserici din oras, turistii vin aici mai ales pentru imaginea panoramica a Parisului la apusul soarelui.

Pentru a ajunge la Bazilica Sacre-Coeur mergeti cu metroul pana la una dintre statiile Anvers, Abbesses sau Chateau Rouge. Adresa: 35 Rue du Chevalier de la Barre, 18e. Tel: +33 (0)1-5341-8900. Program zilnic 6.00-23.00 pentru biserica si 9.30-17.30 pentru dom si cripta. Taxa de intrare: 5 Eur pentru dom si cripta si intrare gratuita pentru biserica. Mai multe informatii pe www.sacre-coeur-montmartre.com.

7. Centrul Georges Pompidou

Centrul national de arta si cultura Georges Pompidou a fost creat de catre presedintele Frantei Georges Pompidou care a vrut sa ridice o institutie culturala originala in inima Parisului, adunand cele mai importante creatii moderne si contemporane, un loc in care artele vizuale sa convietuiasca la un loc cu teatrul, muzica, cinematografia, literatura si cuvantul vorbit. Localizat in centrul Parisului, intr-o cladire realizata de Renzo Piano si Richard Rogers a carei arhitectura simbolizeaza spiritul secolului 20, Centrul Pompidou si-a deschis pentru prima oara portile pentru public in 1977. Dupa lucrarile de renovare care au avut loc intre anii 1997 si 1999, a fost redeschis pe 1 ianuarie 2000 cu un spatiu muzeistic mai extins si zone de primire mult imbunatatite. De atunci, a devenit din nou unul dintre cele mai vizitate locuri din Franta. Aproape 6 milioane de turisti viziteaza Centrul Pompidou in fiecare an fiind vizitat in cei 30 ani de existenta de peste 190 milioane de oameni.

Centrul Georges Pompidou Intr-o locatie unica si sub un singur acoperis, Centrul Pompidou gazduieste unele dintre cele mai importante muzee din lume prezentand cea mai mare colectie de arta moderna si contemporana din Europa, o impresionanta biblioteca publica ce poate adaposti 2000 de cititori, documente generale asupra artei secolului 20, zone pentru activitati educationale, librarii, un restaurant si o cafenea. Raspunzand vocatiei sale interdisciplinare si misiunii sale de baza - aceea de a populariza toate lucrarile creative ale secolului 20 si cele care tintesc spre noul mileniu - in fiecare an, Centrul Georges Pompidou gazduieste peste 30 expozitii publice si evenimente internationale.

Adresa: Place Georges Pompidou 75004. Tel: +33 (0)1-4478-1233. Puteti ajunge aici cu metroul pana la statia Rambuteau. Centrul este inchis doar in zilele de Marti si pe 1 Mai iar in rest poate fi vizitat intre orele 11.00 si 21.00 sau chiar pana la ora 23.00 pentru expozitiile de la nivelul 6. Intrarea este libera pentru persoanele pana in 18 ani iar cele peste aceasta varsta trebuie sa plateasca 10 Eur pentru a vizita muzeul. Mai multe informatii pe www.centrepompidou.fr.

Click aici pentru a rezerva un hotel in Paris.

8. Panteonul

Panteonul este o cladire impresionanta aflata in Cartierul Latin al Parisului construita de regele Louis al XV-lea intre 1758 si 1789 si dedicata initial Sf. Genoveva - protectoarea Parisului. A fost proiectata sa semene cu cladirea Panteonului din Roma iar dupa mai multe modificari aduse in timp, in prezent este un loc de odihna vesnica pentru cateva dintre personalitatile Frantei.

Panteonul din Paris A fost construita in stil neoclasic avand in centru un dom inspirat de cel al catedralei Sf. Paul din Londra. In 1851, fizicianul francez Leon Foucault a demonstrat miscarea de rotatie a pamantului prin constructia Pendulului lui Foucault cu o lungime de 67 metri chiar sub domul central. Sfera originala din otel a fost returnata Panteonului in 1995 dupa ce a fost indelung pastrata de catre Conservatorul National de Arte si Meserii din Paris.

Dintre personalitatile care se odihnesc aici amintim: Toussaint Louverture, Voltaire, Rousseau, Marat, Victor Hugo, Emile Zola, Jean Moulin, Marie Sklodowska-Curie, Louis Braille, Jean Jaures si Soufflot, arhitectul cladirii. Pe 30 noiembrie 2002, in cadrul unei ceremonii solemne, au fost aduse aici de la Cimitirul Villers-Cotterets din Aisne si ramasitele pamantesti ale lui Alexandre Dumas (1802-1870), autorul romanului Cei trei muschetari. In discursul rostit cu aceasta ocazie, presedintele de atunci al Frantei, Jacques Chirac a afirmat ca astfel o mare nedreptate a fost corectata cu toate onorurile meritate de unul dintre cei mai mari scriitori ai Frantei.

In ianuarie 2007, presedintele Jacques Chirac a dezvelit o placa comemorativa in interiorul Panteonului in memoria celor peste 2600 de persoane recunoscute ca "Merituoase" de catre memorialul Yad Vashem din Israel pentru salvarea vietilor evreilor care ar fi fost altfel deportati in lagarele de concentrare. Tributul din Panteon subliniaza faptul ca aproape trei sferturi din populatia de evrei a Frantei a supravietuit razboiului, multumita adesea oamenilor simpli care i-au ajutat chiar riscandu-si propria viata.

Adresa: Place du Pantheon, 5e. Deschis: zilnic 10-18.30 (vara), 10-18 (iarna). Taxa de intrare: 7.50 Eur, adulti; gratuit pentru copii. Tel: +33 (0)1-4432-1804. Se ajunge cu metroul pana la statia Cardinal Lemoine sau cu RER pana la statia Luxembourg.

9. Sainte-Chappelle

Sainte-Chappelle Construita de catre Louis al IX-lea in 1240 pentru a pastra cateva relicve aduse din Tara Sfanta presupuse a fi o parte din Coroana de Spini si Crucea Rastignirii, aceasta mica capela Gotica constituie una dintre cele mai inspirante experiente vizuale ale Parisului. Asta se datoreaza in mare parte celor 15 vitralii aflate la o inaltime de 15 m deasupra unui tavan boltit, acoperit cu stele. In prezent biserica Sainte-Chappelle este inconjurata de Palatul de Justitie pe Ile de la Cite langa Notre Dame. Are doua nivele, primul de la parter fiind intunecos si inchis iar cel de al doilea cu ferestre inalte radiante si un mic balcon.

Adresa: 4, boulevard du Palais, 75001 Paris. Se poate ajunge cu metroul pana la statia Cite, cu RER pana la statia Saint Michel-Notre Dame sau cu autobuzul 38. Taxa de intrare: 6.10 Eur/persoana si bilet la conciergerie 8 Eur/persoana. Program: 9.30-18.30 (Aprilie-Septembrie) si 10-17 (Octombrie-Martie).

10. Place de la Concorde

Place de la Concorde este cea mai mare pieta din Paris si a doua ca marime din Franta dupa Place des Quinconces din Bordeaux. Se afla in arondismentul 8 la capatul estic al bulevardului Champs-Elysees. A fost construita intre anii 1755 si 1775 dupa proiectul arhitectului Ange Gabriel ca amplasament pentru statuia lui Ludovic al XV-lea. In 1792 a fost transformata in Piata Revolutiei avand in centru o ghilotina. Peste 1000 de persoane au fost executate aici printre care regele Ludovic al XVI-lea si Maria Antoaneta

Obeliscul central, ridicat in 1833 are o inaltime de 23 m, o vechime de peste 3300 de ani si a fost adus de la templul Luxor ca dar al Egiptului pentru Franta. In piata Concordiei mai exista doua fantani si opt statui ce reprezinta orasele Frantei.

Se poate ajunge in Place de la Concorde cu metroul pana la statia Concorde.

 

11. Hotelul Invalizilor

Hotelul Invalizilor Hotelul National al Invalizilor a fost ridicat intre 1671 si 1678 la ordinul lui Ludovic al XIV-lea pentru a gazdui ranitii armatei sale. Cladirea gazduieste si in prezent cativa soldati in varsta precum si cateva muzee si o necropola militara. Aici se odihneste, sub Domul de Aur, trupul lui Napoleon Bonaparte impreuna cu cei doi frati si fiul sau.

Cele mai importante obiective de vizitat la Hotelul Invalizilor sunt: Cripta lui Napoleon Bonaparte, Domul de Aur, Muzeul Militar, Hotelul Invalizilor, Mormintele Bisericii, Sfantul Ludovic al Invalizilor, Gradinile, Muzeul Ordinului Eliberarii si Muzeul Hartilor.

Adresa: 129 rue de Grenelle, 75007, Tel: +33(0)1 44 42 38 77. Se poate ajunge cu metroul pana la una dintre statiile Invalides, La Tour-Maubourg sau Varenne. Mai multe informatii despre Hotelul Invalizilor din Paris gasiti aici: www.invalides.org

12. Disneyland

Disneyland Disneyland Resort este cel mai cautat obiectiv din Paris de catre cei care calatoresc cu copii. Este situat in Marne-le-Vallee, o localitate situata la aproximativ 32 km de centrul orasului Paris. Disneyland Resort Paris are in componenta doua parcuri tematice (Disneyland si Walt Disney Studios) si 7 hoteluri.

A fost inaugurat pe 12 Aprilie 1992 si este al doilea parc Disney deschis in afara Statelor Unite, dupa Tokyo Disney Resort din Japonia.

La Disneyland se poate ajunge cu RER pana la statia Marne-le-Vallee. Biletele costa 47 Eur pentru adult si 39 Eur pentru copil 3-11 ani pentru o zi pentru un parc si 57 Eur cu 49 Eur pentru o zi pentru ambele parcuri. Mai multe informatii despre Disneyland Paris gasiti pe site-ul oficial www.disneylandparis.com

13. Palatul Versailles

Palatul Versailles Palatul Versailles a fost resedinta regala si este construit in localitatea Versailles, acum suburbie a Parisului. Din 1682, cand Regele Ludovic al XIV-lea s-a mutat din Paris, si pana cand familia regala a fost fortata sa se intoarca in capitala in 1789, Curtea regala de la Versailles a reprezentat centrul puterii vechiului regim Francez. Astfel, Palatul Versailles este faimos nu numai din punct de vedere arhitectural dar si ca simbol al sistemului de monarhie absolutista impus de Ludovis al XIV-lea. In descursul istoriei, Palatul a suferit diverse modificari si imbunatatiri in functie de cei care l-au locuit.

Cele mai interesante obiective de vizitat in cadrul Palatului Versailles sunt: Sala Oglinzilor, Capela Regala, Salonul Venus, Dormitorul Reginei, Curtea pavata cu marmura, Opera, Marele Trianon, Gradinile, Sala lui Apollo si Grajdurile Regale.

La Versailles se poate ajunge cu RER linia C. Mai multe informatii despre Palatul Versaille gasiti pe site-ul oficial www.chateauversailles.fr