Rezervari Hoteluri
Tara:
Sortare dupa:
Ascendent Descendent
Ghid de calatorie la Roma
Home Ghid de calatorie la Roma
Europa
America de nord
Asia
Africa

Ghid de calatorie la Roma


Pregatirea calatoriei

Roma

1. Care este cea mai buna perioada pentru vizitarea Romei?

Cele mai bune perioade pentru vizitarea Romei sunt primavara si toamna. In timpul acestor anotimpuri vremea este insorita si temperaturile blande. Incercati sa evitati luna August pentru ca in aceasta luna majoritatea italienilor sunt plecati in vacanta, drept consecinta majoritatea magazinelor sunt inchise..

2. Unde ar trebui sa stati in Roma?

Hotel in Roma Roma este un oras destul de scump din punctul de vedere al preturilor de cazare, iar hotelurile sunt greu de rezervat in totalitate. Daca doriti un hotel bunicel la un pret rezonabil, va recomandam sa faceti rezevarea cu mult timp inainte.

Sunt multe hoteluri relativ ieftine in Roma, dar aveti grija ca serviciile pe care le primiti se reflecta in pret.

Click aici pentru a rezerva un hotel in Roma.

3. Aveti nevoie de pasaport si viza pentru a vizita Roma?

Cetatenii Uniunii Europene nu au nevoie de viza pentru a intra in Italia daca nu stau mai mult de 3 luni. De asemenea, nu este necesar nici pasaportul ci doar cartea de identitate. In lipsa cartii de identitate pasaportul este necesar si obligatoriu.


Cum ajungeti la Roma

Aeroportul International Leonardo da Vinci (FCO)

Majoritatea zborurilor internationale aterizeaza pe Aeroportul International Leonardo Da Vinci, denumirea folosita usual fiind Aeroportul Fiumicino, aflat la 29 km vest de centrul orasului. Pentru a ajunge de aici in centrul orasului, urmariti indicatoarele catre „treni” – un tren care circula din 30 in 30 minute pana la statia Termini (timp de calatorie: 35 minute). Un taxi spre/dinspre centrul orasului costa aproximativ 55 - 60 Euro.

Aeroportul International Ciampino (CIA)

Aeroportul Ciampino din Roma Multe zboruri charter si low cost aterizeaza pe Aeroportul Ciampino, aflat la 15 km sud de centrul Romei. Cea mai usoara si ieftina modalitate de de a junge in centrul orasului este cu autobuzul Terravision (www.terravision.it), care are plecarile in concordanta cu majoritatea zborurilor care sosesc pe aeroport si ajunge in centrul orasului, in apropierea statiei Termini.

Un alt mijloc de transport destul de comun este autobuzul Coral, ce pleaca din fata terminalului de doua oi pe ora si ajunge in 20 de minute in statia Anagnina (ultima statie a liniei A de metrou), iar de aici puteti ajunge usor in centrul orasului cu metroul. Taxiul pana in centul orasului costa in jur de 30 Euro.


Gara Termini

Termini este cea mai importanta statie de tren a Romei, unde se sosesc trenuri nationale si internationale. Reteaua de metrou a Romei are doua linii, cea rosie "A" si cea albastra "B", amandoua intersectandu-se in statia Termini. In fata garii se afla “Piazza dei Cinquecento”, capatul de linie al multor autobuze. Aveti astfel posibilitatea de a calatori in toate punctele Romei la cele mai mari atractii turistice cum ar fi Biserica Sf. Petru, Vaticanul, Scara Spaniola, etc

 

Obiective turistice din Roma

1. Vaticanul (Citta del Vaticano)

Vatican Statul papal, pe langa faptul ca este centrul Bisericii Catolice, este si un Stat Independent guvernat de catre Papa . Vaticanul, ce detine propriul serviciu postal, propriul ziar (Observatorul Roman), propriul radio ce transmite in 35 de limbi (Radio Vaticana inaugurat de catre Guglielmo Marconi in anul 1935), este si in prezent o importanta forta religioasa si diplomatica pe plan mondial, in ciuda dimensiunilor fizice reduse : suprafata de 44 ha. si o populatie de aproximativ 1000 de persoane.

2. Biserica Sf. Petru (Basilica di San Pietro)

Construita pe mormantul Sf. Ap. Petru, peste edificii din sec. IV – VI d.Hr., biserica actuala a fost inceputa in sec. al XVI-lea de catre Papa Iulius al II-lea. La realizarea ei au contribuit artisti celebri precum : Bramante, Rafael, Michelangelo, Giacomo della Porta si Bernini.

Completata in anul 349 catedrala este bogat decorata cu mozaicuri, fresce si opere de arta. In interior se afla Pieta lui Michelangelo, statuia din bronz a Sf. Ap. Petru, mormantul Sf. Ap. Petru cu baldachinul in bronz realizat de Bernini.

3. Piata Sf. Petru (Piazza San Pietro)

Impresionanta colonada eliptica construita de Bernini (sec. XVII), cu cele 273 de coloane si obeliscul egiptean, este artera principala care asigura accesul spre Biserica Sf. Petru si legatura cu Roma.

4. Muzeele Vaticanului

Aici puteti admira in voie celebra Cappella Sistina (Capela Sixtina), capodopera lui Michelangelo si renumitele colectii de pictura, sculptura si antichitati. .

Click aici pentru a rezerva un hotel in Roma.

5. Piata Venetia (Piazza Venezia)

Monumentul Vittorio EmanueleAmplasata in centrul Romei, aceasta piata este cea mai pitoreasca din intregul oras. In forma rectangulara, elementul principal il constituie Monumentul Vittorio Emanuele, o satuie imensa din marmura ridicata in cinstea primului rege al Italiei unite. Aceasta piata reprezinta si punctul de confluenta al celor mai importante strazi ale orasului: Via del Corso, Via Quattro Novembre, Via del Plebiscito – ce due catre Catedrala Sf petru, Via dei Fori Imperiali – ce merge pana la Forumul Roman si la Colosseum.

Datorita pozitionari centrale, Piata Venetia reprezinta un loc de plecare potrivit pentru numeroase itinerarii turistice. In spatele monumentului se afla Palatul Venetia, construit in cinstea Papei Paul al II-lea de catre arhitectul renascentist Leon Battista Alberti. Cladirea adaposteste in prezent un muzeu ce contine inportante lucrari de arta medievale si din epoca renascentista, precum si colectii de piese din portelan si argint datand din perioade diferite.

6. Forumul Roman

In vechime, Forumul era o piata inconjurata de bazilici, temple si monumente, loc in care se desfasura viata publica a orasului se desfasura. Datorita pozitiei privilegiate, acest asezamant a devenit locul preferat de intalnire al romanilor cu locuitorii din jurul orasului, care veneau aici pentru a-si vinde marfurile.7. Colloseumul

Colosseum Acesta este termenul uzual folosit pentru Amfiteatrul Flavian, una dintre cele mai impresionante cladiri ridicate in perioada de glorie a Imperiului Roman. A fost contruit intre anii 70 si 80 d.Hr., din initiativa imparatului Vespasian si inaugurat de fiul acestuia, Titus. In aceasta constructie puteau incapea laolalta pana la 50 000 de spectatori ce se adunau pentru a urmari jocurile deserori extrem de sangeroase, dar care starneau un entuziasm enorm in randurile spectatorilor.

Click aici pentru a rezerva un hotel in Roma.

8. Panteonul

Panteonul din Roma Dintre toate marile cladiri ale vechii Rome, numai Panteonul a ramas intact. Construit de Marcus Agrippa in anul 27 i.Ch., Panteonul a fost renovat de catre Adrian. Cu proportiile sale absolut perfecte, Pantheonul era considerat in antichitate drept "Miracolul Romei". Panteonul este o constructie foarte complexa - are forma de emisfera, avand inaltimea si diametrul egale intre ele. Aici inca mai exista coloane din marmura galbena din vremea cand acesta era un templu de venerare a zeilor romani. Aici sunt ingropati multi regi si artisti. Unul dintre cei mai cunoscuti este Raphael, un artist foarte popular in acea perioada. O alta personalitate este Victor Emanuel II. Faceti-va timp pentru a admira perfectiunea frumusetii acestei capodopere caracterizata printr-o eleganta simpla. Aici veti gasi o multime de strazi inguste cu multe restaurante si cafenele.

9. Castelul Sant'Angelo

Cladirea, construita initial ca mausoleu pentru imparatul Adrian, este o constructie ciudata, circulara, masiva, la care se ajunge traversand unul dintre cele mai frumoase poduri din lume: Ponte Sant'Angelo, creatie a arhitectului Bernini. In secolul al VI-lea a fost transformata in fortareata papala, fiind legata prin pasaje subterane de Vatican. Azi, mausoleul este un muzeu interesant, mai ales ca se stie ca aici a fost locul unde s-a sinucis Tosca, evocata ulterior de Puccini.


10. Piata Navona (Piazza Navona)

Una dintre cele mai frumoase amplasamente baroce din intreaga lume, astazi este plina de vanzatori si interpreti de strada precum si de cafenele unde va puteti bucura de o cafea buna. In vremea Craciunului piata este plina cu staule si iesle in miniatura ceea ce face ca atmosfera de Craciun sa fie o adevarata incantare.

O adevarata splendoare, intinsa, plina de terase si artisti care picteaza in aer liber, Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani.

11. Piata Spania (Piazza di Spagna)

Realizata din doua triunghiuri ascutite piata are o forma atat de neobisnuita incat este greu sa o numesti ‘ piata’. Astazi este un punct international de intalnire. Piata duce in cateva faimoase strazi, Via dei Candotti, Via Frattina si Via Borgognona cu magazine de lux precum si Via del Babuino cu magazine antice. Combinarea unei scari monumentale cu un obelisc si o biserica roz atrage fotografi din intreaga lume.

12. Fantana Trevi (Fontana di Trevi)

Fantana Trevi Fontana di Trevi a fost construita de arhitectul Salvi in 1735 si terminata in 1762. Aceasta fantana este un exemplu perfect de stil rococo cu efecte dramatice - creaturi acvatice de marmura, dominate de un impresionant Oceanus. Apa vine din izvorul Acqua Vergine, numit asa deoarece, conform legendei, o fecioara le-a aratat sursa de apa unor soldati insetati. Povestea e sculptata in dreapta lui Oceanus. Se spune ca trebuie sa arunci un banut in fantana ca sa fii sigur ca te vei intoarce la Roma si ca dorintele puse la aruncarea banutului se indeplinesc.

13. Palatinul (Il Palatino)

Dealul Palatin este unul dintre cele sapte dealuri ale Romei. Numele de Palatin se trage de la numele Pale, numele Zeului Pastorilor. Originar cuprindea trei dealuri: Palatino, Germalo si Velia. Legenda spune ca pe aceste dealuri a fost fondat orasul patrat al lui Romulus. In epoca moderna dealul a apartinut familiei Farnese si a fost acoperit de gradinile Farnesiene, in mare parte conservate deasupra resturilor Domului Tiberiana. Unele edificii au fost recuperate datorita sapaturilor facute pe deal incepand cu secolul al XIX-lea.

14. Villa Borghese si Gradinile

Edificiul principal, inspirat din modelul anilor 1500 este acoperit de sculpturi antice iar interiorul este bogat decorat de opere de arta. La inceputil anilor 800 printul Camillo Borghese a ogranizat o expozitie a obiectelor de arta familiare in Casino (Casuta), azi sediul Galeriei si Muzeului Borghese. Unul dintre locurile speciale ale vilei este Piata Siena, folosita intotdeauna pentru cursele de cai si sarete. Vila gazduieste de asemenea o gradina Zoologica, inca din anul 1911.

Pentru turistii care o viziteaza, Roma inseamna: vestigii istorice, Vatican, arta, Renastere, opera, moda, fotbal, automobile, distractie si binenteles … bucataria tipica italiana.